maandag, augustus 23, 2010

 

Mouse speak 16


Reworking of this picture from this website. Click to enlarge. Copyright Villa La Repubblica 2010


[In this series I rework pictures from the internet, using my mouse and the paint facility. I use the search engine Alltheweb to find pictures for me. I use existing words from the Dutch dictionary and encyclopaedia to have the search engine find pictures for me. Usually it finds unexpected things. I also use Wikipedia pictures now and then. Click here and scroll to see the whole series.]

The next word i gave my search engine was ‘ad’. Ad is a Dutch boys name, usually short for Adriaan. But of course the search engine found especially pictures of advertisements.

In the margin of commerce things are offered that seem to be useless already in the way they are presented to the consumer. Of course we know that kind of stuff from magazines and from television. By their apparent stupidity these ads and commercials don´t seem to work, but they probably do, otherwise they wouldn´t be there.

For this Mouse speak i reworked one of these senseless ads. The whole thing seems to be shouting at you that the product is cheap, smart, high-tech and there is even bit of magic involved. If you look at the original you see too much text. But there is system in it. It is probably a way of overpowering the consumer. So i couldn´t help doing something with these texts. As i couldn´t help turning this boy´s dream into some kind of nightmare.

BP

Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  • dinsdag, augustus 17, 2010

     

    Doe een wens bij een put of val erin 033















    de kou in de lucht

    je bent een dode buffel
    laat jakhalzen je verscheuren
    je bent een doodmoe renpaard
    bijt dan in je teugels
    je bent een groot insect in de nacht
    breek de vleugels van de krekels

    binnen brandt een lamp
    eten is schraal maar voldoet
    geliefden liggen gebeten het papier
    verscheurd het is leeg en stil je zegt
    het is een zaak van oprecht vertrouwen
    van regels




    BP

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  • maandag, augustus 16, 2010

     

    Collages du printemps 12

    Vita brevis. Click on the image to enlarge; Klik op het plaatje voor een vergroting. Copyright Villa La Repubblica 2010.


    Click here to see the complete series.
    Klik hier om de hele serie te zien.

    Labels: ,

  • CONTACT
  • Facebook
  •  

    Nogmaals: Ricardo Brey en Universe

    De complete serie Universe van Ricardo Brey is in drie Picasa bestanden hier, hier en hier te zien. Ga daar kijken en dwaal er rond. Het boek Universe is te koop bij het SMAK in Gent, zie hier.

    In 2006 berichtte ik over de tentoonstelling Universe van Ricardo Brey in het Gentse SMAK. Zoals de naam al doet vermoeden, was de tentoonstelling zo groot en veelomvattend dat er in kort bestek weinig over te schrijven viel. En het is maar de vraag of er in een langer artikel wel iets wezenlijks over gezegd kan worden.

    Als trofee kocht ik het bij de tentoonstelling behorende boekwerk. Vijfhonderd bladzijden met duizendvier plaatjes op negentig procent van de ware grootte, zonder overbodige teksten, inleidingen of bespiegelingen. Een boek om eindeloos in te dwalen. Een kruising tussen een tot realiteit geworden droom en een tot droom geworden realiteit. Het boek heeft inmiddels nog niets van zijn waarde verloren.

    Het werk van Brey lijkt een constante herontdekking van de wereld. Nu klinkt dat mooi, maar herontdekken van de wereld is waar je als kunstenaar in feite heel vaak mee bezig bent. Wie beelden betekenisvol wil laten zijn of met beelden het leven wil bezweren, zal zaken opnieuw moeten ontdekken. ‘Zaken opnieuw ontdekken’: in die drie woorden ligt meteen de begrenzing van wat de kunstenaar vermag.

    Ricardo Brey lijkt dat vrij letterlijk op te vatten. Een sprekend voorbeeld daarvan is zijn serie over Alexander von Humboldt uit de jaren ‘80. (Alexander von Humboldt was een Pruisische ontdekkingsreiziger en wetenschapper uit de eerste helft van de 19de eeuw, bekend om zijn reizen door Latijns Amerika en de beschrijving van zijn biologische en natuurkundige ontdekkingen daar.) In die serie komt niet alleen belangstelling voor het leven op aarde naar voren, maar ook de manier en de esthetica waarmee die belangstelling tot uiting komt. Het gaat dan niet alleen om de esthetica van de levende wezens die Humboldt beschrijft maar ook om de esthetica van Humboldt’s weergave. In feite valt de esthetica in dit werk uiteen in vieren: de schoonheid van de planten en het gedierte, de visuele schoonheid van de tekst met de illustraties, de historie ervan en de verwerking van Brey zelf.

    Humboldt ontmythologiseerde met zijn onderzoeken en ontdekkingen de natuurlijke feiten en omstandigheden van Latijns Amerika (toentertijd vooral gezien als een land met nobele wilden, het land van de Amazones, het land van El Dorado) maar in feite remythologiseert Brey zowel Humboldt als diens ontdekkingen door de manier waarop hij Humboldt’s werk herontdekt en herinterpreteert.

    Die herinterpretatie is opvallend en kenmerkend. Brey lijkt te streven zijn vondsten – de plaatjes, de teksten – opnieuw in de wereld te passen. De beelden die hij gebruikt, worden – mede door de bruinige en donkere kleuren – in hun historische waarde benadrukt en gevoegd bij beelden die we al kennen van het leven op aarde, het onderzoek daarnaar, de interpretatie ervan en alles wat daar onlosmakelijk mee verbonden is. De esthetica daarvan lijkt rechtstreeks voort te komen uit de fascinatie voor het levende, het natuurkundige, het wetenschappelijke, het historische maar ook het mythologische.

    Dat lijkt ook te gebeuren in dat dikke plaatjesboek Universe. De natuurlijke processen die op aarde in de natuur plaatsvinden, vinden ook plaats in het werk van Brey. Inkt en andere vloeistoffen vloeien er, tekenen grillige vormen of reproduceren nauwkeurig natuurlijke vormen. Aarde, klei en andere dikke stoffen trekken over het oppervlak van het papier. Op dat papier staan meestal plaatjes over natuurlijke historie, dieren, planten, natuurwetenschappen, blijkbaar uit (oude) boeken. Op die manier brengt Brey die plaatjes als het ware terug naar waar zij uit ontstaan zijn.

    Maar er is een andere parallel. Door het expres toepassen van verweren en besmeuren door Brey, lijken deze werken ook fossielen. Fossielen zijn getuigen van verdwenen landschappen, ecosystemen, werelden. De paleontologie tracht die werelden te reconstrueren en in feite worden daarmee parallelle werelden geschapen. Met Universe doet Brey niet veel meer of minder. Hij schept een wereld, parallel aan de onze waar ook planten uit het slijk ontkiemen, waar het water ook krioelt van het leven, waar vogels en insecten ook in staat zijn zich te verheffen van de aarde, waar het zwemmen, het vliegen, het bewegen, het ademhalen, kortom het leven een mythe wordt. Zoals ook de fossiele werelden zijn uitgegroeid tot mythen, waarbij iedere nieuwe ontdekking – hoe koel en wetenschappelijk ook behandeld - tot die mythe bijdraagt.

    Zo herontdekt Brey iets wat verloren lijkt. Niet omdat het daadwerkelijk verloren is maar omdat Brey zijn ontdekkingen mythologiseert zoals een toegewijd verzamelaar dat doet. Uit Universe spreekt een hartstocht voor de wereld, haar processen, haar leven, het ontdekken daarvan en het denken en dromen daarover. Het is de viering van een universum dat zowel niet als wel bestaat.


    BP

    Labels: , ,

  • CONTACT
  • Facebook
  • zaterdag, augustus 14, 2010

     

    Van niets naar nergens: uit het persoonlijk archief van Uw reiziger

    Hieronder en in voorafgaande titelloze posten enige dia's en foto's, behorend bij Van niets naar nergens.

    V.b.n.b. en v.l.n.r.:
    Twee kiekjes in de buitenwijken van Lusaka, jaren '80.
    Een gezin in Lusaka laat zich fotograferen, jaren '80.
    Twee kiekjes van de ets-workshop, Lusaka 1986.
    "John Takawira, de Zimbabweaanse beeldhouwer, had mij vier jaar eerder al eens kennis laten maken met de witchdoctor in zijn dorp. De man was gestoken in zwarte lappen, had een licht petje op en liep op witte gympen. Hij was vriendelijke en trots op zijn roeping. Maar volgens John moest ik geen woord geloven van wat hij zei.", Chiweshe, Zimbabwe 1982.
    Bewaker van de maïsopslagplaats met een afwerend beeldje, Chiweshe, Zimbabwe 1982.
    Theatervoorstelling, Lusaka, jaren '80

    Plaatjes uit het archief van Uw reiziger, horend bij Van niets naar nergens 19.
    Zie verder: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2010/04/van-niets-naar-nergens-19.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  
    Bovenaan: Godfrey en zijn gezin in 1986. Verder: huiselijk leven rond de woning in Chunga, 1986.
    Dia's uit het archief van uw reiziger, behorend bij Van niets naar nergens 18.
    Zie ook: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2010/02/van-niets-naar-nergens-18.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  

    Dia's en foto's uit het eigen archief van Uw reiziger. Lusaka 1982. V.b.n.b. en v.l.n.r.:
    "Ik kreeg er de kamer van een blijkbaar zeer christelijke student. Aan de wanden en aan het prikbord hingen afbeeldingen van een Jezus die een zieke heelt, een Jezus die meewarig naar de armen kijkt, een Jezus die ons van de zonden redt. En plaatjes en artikelen over het dagelijkse bestaan in Afrika en de rol die de goede christen daarin speelt."
    Tekenen in de kamer op de campus.
    "Na het postkantoortje was er ruimer uitzicht. In de verte lag de skyline van het centrum van de stad met een rijtje torenflats. Ik maakte een dia van het uitzicht, maar dat bleef niet onopgemerkt."
    Volgende drie foto's: "In Luburma Market was alles te koop. Van kleding, fruit en vis tot meubilair en fietsonderdelen. Ik liep er met een andere workshopganger rond en beide waren we gewapend met een camera. De mensen bekeken ons met argwaan. Slechts een enkeling wilde graag op de foto. Mijn collega merkte er niets van en stapte zonder blikken of blozen het armste gedeelte van de markt binnen, waar kooplui vrijwel constant onder jute lappen en plastic woonden, en ging daar foto’s maken van de manden die die arme lui hadden om hun koopwaar mee te vervoeren. De kooplui wisten niet wat hun overkwam. Iemand die foto’s van hen liep te maken, moest wel verdacht zijn, want waarom zou zo’n wildvreemde blanke nu geïnteresseerd zijn in armeluikoopwaar?"
    Drie belangrijke kunstenaars die deelnamen aan de workshop: de Zimbabweaanse beeldhouwer John Takawira, de Zambiaanse graficus Patrick Mweemba en de Zimbabweaanse beeldhouwer/schilder Thomas Mukarobwa.
    "Er was ook een theater- annex dansgroep als onderdeel van de workshop, compleet met Afrikaanse trommels."
    De leider van de dansgroep Brian Ph. Njovu.
    Volgende twee plaatjes: de dansgroep op het gazon van de universiteit.
    De dansgroep in Munda Wanga gardens.
    Volgende twee plaatjes: de dansgroep in een buitenwijk.
    De zoon van John Takawira geniet van Chibuku Shake Shake (Chiweshe, Zimbabwe, 1982)

    Plaatjes behorend bij Van niets naar nergens 17.
    Zie ook: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2010/01/van-niets-naar-nergens-17.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  
    "In South Luangwa in de jaren ‘80 werden veel olifanten gestroopt. Als ik nu plaatjes met olifanten uit die periode terugzie, valt me op dat de meeste olifanten weglopen, terwijl olifanten van nature bepaald niet bangelijk zijn aangelegd."
    Plaatje uit het eigen archief van Uw reiziger, behorend bij Van niets naar nergens 15.
    Zie verder: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2009/07/van-niets-naar-nergens-15.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  
    Zie boven het resultaat van wat Uw reiziger nog heeft kunnen redden van het overbelichte diarolletje. Van boven naar beneden:
    Dorpsgezicht in Zumbo, Mozambiek.
    "Onder veel bekijks van een grote kinderschaar bereikten we de roeiboot weer."
    Op de Zambezi.
    Vissers in een makoro op de Zambezi.
    Platjes behorend bij Van niets naar nergens 14. Zie verder: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2009/05/van-niets-naar-nergens-14.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  
    Boven: Het eerste inschietplaatje van een nieuw diarolletje, dat later vrijwel geheel naar de vaantjes ging vanwege overbelichting. Dit is de enige dia die er goed uit kwam, behalve dat hij onbedoeld was. Niettemin: juist in de boot gestapt om de Zambezi over te steken op weg naar Zumbo, Mozambiek. Daaronder: Kinderen slaan de musungu's gade terwijl zij aan land stappen in Zumbo.
    Dia's uit eigen archief van Uw reiziger, behorend bij Van niets naar nergens 13.
    Zie verder: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2009/04/van-niets-naar-nergens-13.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  
    "De baobab is voor het dorp zowel baken, waker als dorpsheilige. De stam van olifanteske afmetingen torst een geweldig takkengewelf, waaronder het voor de dorpsgemeenschap blijkbaar goed toeven is."
    De baobab in het Mozambiekaanse dorp.
    Dia uit eigen archief van Uw reiziger, behorend bij Vanniets naar nergens 12.
    Zie verder: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2009/02/van-niets-naar-nergens-12.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  •  

    Van boven naar beneden:
    "De zonsopgang in de tropische, Afrikaanse regentijd is meestal spectaculair maar altijd kortstondig."
    "We liepen verder oostelijk, stroomafwaarts, in de richting van de opkomende zon."

    Uit het eigen archief van Uw reiziger. Plaatjes bij http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2009/01/van-niets-naar-nergens-11.html

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook
  • dinsdag, augustus 03, 2010

     

    Collages du printemps 11

    Ars longa. Click on the picture to enlarge; Klik op het plaatje voor een vergroting. Copyright Villa La Repubblica 2010.


    Click here to see the whole series.
    Klik hier om de hele serie te zien.

    Labels: ,

  • CONTACT
  • Facebook
  •  

    Peterson revisited

    Peterson revisited, een serie van tien collages uit 2002 is nu hier te zien op Villa collages.

    BP

    Labels:

  • CONTACT
  • Facebook