zaterdag, augustus 14, 2010

 

Dia's en foto's uit het eigen archief van Uw reiziger. Lusaka 1982. V.b.n.b. en v.l.n.r.:
"Ik kreeg er de kamer van een blijkbaar zeer christelijke student. Aan de wanden en aan het prikbord hingen afbeeldingen van een Jezus die een zieke heelt, een Jezus die meewarig naar de armen kijkt, een Jezus die ons van de zonden redt. En plaatjes en artikelen over het dagelijkse bestaan in Afrika en de rol die de goede christen daarin speelt."
Tekenen in de kamer op de campus.
"Na het postkantoortje was er ruimer uitzicht. In de verte lag de skyline van het centrum van de stad met een rijtje torenflats. Ik maakte een dia van het uitzicht, maar dat bleef niet onopgemerkt."
Volgende drie foto's: "In Luburma Market was alles te koop. Van kleding, fruit en vis tot meubilair en fietsonderdelen. Ik liep er met een andere workshopganger rond en beide waren we gewapend met een camera. De mensen bekeken ons met argwaan. Slechts een enkeling wilde graag op de foto. Mijn collega merkte er niets van en stapte zonder blikken of blozen het armste gedeelte van de markt binnen, waar kooplui vrijwel constant onder jute lappen en plastic woonden, en ging daar foto’s maken van de manden die die arme lui hadden om hun koopwaar mee te vervoeren. De kooplui wisten niet wat hun overkwam. Iemand die foto’s van hen liep te maken, moest wel verdacht zijn, want waarom zou zo’n wildvreemde blanke nu geïnteresseerd zijn in armeluikoopwaar?"
Drie belangrijke kunstenaars die deelnamen aan de workshop: de Zimbabweaanse beeldhouwer John Takawira, de Zambiaanse graficus Patrick Mweemba en de Zimbabweaanse beeldhouwer/schilder Thomas Mukarobwa.
"Er was ook een theater- annex dansgroep als onderdeel van de workshop, compleet met Afrikaanse trommels."
De leider van de dansgroep Brian Ph. Njovu.
Volgende twee plaatjes: de dansgroep op het gazon van de universiteit.
De dansgroep in Munda Wanga gardens.
Volgende twee plaatjes: de dansgroep in een buitenwijk.
De zoon van John Takawira geniet van Chibuku Shake Shake (Chiweshe, Zimbabwe, 1982)

Plaatjes behorend bij Van niets naar nergens 17.
Zie ook: http://villa-la-repubblica.blogspot.com/2010/01/van-niets-naar-nergens-17.html

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home