zondag, maart 09, 2008

 

Lachen.....


Van boven naar beneden: Cartoon van Rasmus Sand Hoyer uit Jyllands-Posten; Cartoon uit Al-Jazeera (opschrift op het uniform zou zijn: "Olmert"); Cartoon van arabcartoon.net (Isam Ahmad); Cartoon van Poul Erik Poulsen uit Jyllands-Posten; De gewraakte cartoon van Kurt Westergaard uit Jyllands-Posten; Cartoon van Akhbar al-Khalij (Bahrein) (Israëlische soldaat zou roepen "oh, mijn vinger!"). Klik op de plaatjes voor een vergroting.

We kunnen het lezen op nu.nl: Onze Minister van Buitenlandse Zaken Circus Maximus heeft het hem toch maar eens mooi gezegd! "Het gebruik van hakenkruisen en het afbeelden van Israëlische militairen als nazi's is pervers".
Wat is er gebeurd? Het zal U niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd weer een hoop gedonderjaag is tussen de Israëli’s en de Palestijnen. De methodes die de Israëli’s gebruiken om de Palestijnen onder de duim te houden zijn al jaren bekend, berucht en bekritiseerd. Dat er veel onvrede is onder de Palestijnen, zal onderhand ook een ieder duidelijk zijn. Zij worden in Israël niet zelden als derderangs burgers behandeld en in de Palestijnse thuislanden is dat niet veel anders. Een eind aan de onderlinge problemen die hieruit voortvloeien lijkt voorlopig niet in zicht. En een eind aan de onderlinge haat lijkt ook al niet in zicht. Beide kanten laten zich leiden door domheid, fundamentalisme en wraakzucht.
Het is daarom niet vreemd dat beide kanten elkaar betichten van slechtheid, moorddadigheid en bloeddorst. Het beste referentiekader daarvoor is Nazi Duitsland. Ook de Arabieren weten dat die periode de toetssteen voor barbarij is van zowel Israël als de meeste westerse landen.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in en rond de Gazastrook (waar Palestijnen als ratten in de val zitten van domheid, fanatisme, overlevingswil en eindeloze crisis en depressie) blijken er aardig wat cartoons in de Arabische wereld in omloop te zijn die dat conflict als onderwerp hebben.
Het is duidelijk dat het hart van de Arabieren bij de Palestijnen ligt. En het is ook duidelijk hoe zij het hart van de Israëli’s kunnen raken: met de holocaust. Je kunt dat pervers noemen. Maar er zit iets in dat slachtofferschap maar al te makkelijk in daderschap wordt omgezet. Wie flink op de kop getimmerd is, wil wel es een ander op de kop timmeren. Je hoeft er alleen nog maar het recht voor te claimen. Meestal is er wel een nieuw slachtoffer te vinden. Israël heeft het recht geclaimd en gekregen om anderen - de Palestijnen - op de kop te timmeren.
Zeker, het aanvankelijke idee van de Palestijnen was om de Israëli’s de Middellandse Zee in te jagen. En het radicale islamisme heeft ook geput uit de nazi ideologie. Feit is dat de Israël er momenteel graag op los timmert. En de Palestijnen - flink gevoed door het islamisme - delen ook met enige regelmaat flinke soejangs uit. Maar zolang Israël zich gesteund weet door Amerika en het Vrije Westen, zullen de Palestijnen vervelend en gevaarlijk blijven, maar niet de overhand krijgen. En zo blijft het slachtofferschap van de Palestijnen in stand en wordt het slachtofferschap van de Israëli’s steeds minder geloofwaardig voor de buitenwereld. De cyclus van wederzijdse haat lijkt zich decennia lang in stand te houden. Een cyclus waarin Israël en Hamas elkaar momenteel voortdurend versterken.
De Amerikaanse Anti Defamation League heeft inmiddels verklaard dat de in de Arabische media gebruikte cartoons over het Gaza-conflict antisemitisch zijn. ADL veroordeelt dat. Het is een feit dat een aantal cartoons joden tonen met de klassieke grote neuzen etc. Maar het ergste is natuurlijk dat één en ander in de cartoons voorzien is van hakenkruisen, nazi helmen en hitlersnorretjes. Met andere woorden: symbolen van een barbaars daderschap.
Maar juist in het licht van daderschap en slachtofferschap is het wat al te gemakkelijk de cartoons af te doen als pervers. Onze onvolprezen Circus Maximus voegde nog toe dat "zulke afbeeldingen” “alleen maar een negatief doel” kunnen hebben, namelijk:”lezers aan zetten tot haat tegen Israël.“ We hoorden Onze Minister niet toen er een crisis was over een aantal cartoons over Mohammed in Denemarken. Toen had iedereen het hier over vrijheid van meningsuiting en het feit dat moslims van die lange tenen hebben. Die moslims moesten daar maar tegen kunnen. De boodschap was “wij van de Joods-christelijke traditie nemen jullie moslims toch al niet helemaal serieus - dat weet je - dus loop nou niet moeilijk te doen als we jullie heilige zaken belachelijk maken”.
En wat verlangen we nu van de Arabieren, nu zij ons confronteren met de holocaust die onze ideeën over het kwaad zo geconditioneerd heeft?
De Staatkundig Gedeformeerde Partij - een partij die vindt dat Nederland volgens de Bijbel moet leven; een partij met gecultiveerde vooroordelen over vrouwen en homo’s bovendien - stelde vragen over de Arabische cartoons aan onze internationale bewindsman. De partij wilde graag dat hij - de minister - zijn afschuw zou uitspreken over de cartoons. Welnu: Circus Maximus deelt de afschuw van de Staatkundig Gedeformeerden jegens de Arabische cartoons.
We zullen wellicht niet meemaken dat er Arabische vlaggen verbrand gaan worden en dat Arabieren niet veilig meer zijn in dit land. We zullen wellicht ook niet meemaken dat Jampeter en zijn Circus Maximus Arabische ambassadeurs op het matje zullen roepen om hun excuus te eisen. Nederland is nog steeds het Midden Oosten niet. Maar we maken ook niet mee dat de Minister vindt dat de Arabische cartoons met vrijheid van meningsuiting te maken hebben. Maar ach, onze christelijke minister en de partij van onze allerchristelijkste meneer Van der Maagdenvlies, hadden natuurlijk allang een broertje dood aan de vrijheid van meningsuiting. Pervers, dat is het!
VLR

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 3 Comments:

  Blogger Internation Musing said...

  ...)))

  vrijdag 14 maart 2008 om 17:57:00 CET  
  Blogger Sean Jeating said...

  Old Roman 'law': Quod licet Iovi non licet bovi.
  Complicated it becomes when everybody thinks 'I am Iovi', and nobody wishes to be 'bovi'. :)

  woensdag 25 juni 2008 om 13:59:00 CEST  
  Blogger VLR said...

  Strange isn’t it? After all, being bovine now and then has been proven to be wonderful.

  BP

  vrijdag 27 juni 2008 om 15:58:00 CEST  

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home