dinsdag, januari 22, 2008

 

Us Doekle en Het KwaadWie de Nederlandse politiek volgt, volgt ongevraagd Vilders. Als een ongewenste pop up komt hij steeds in beeld en in de kranten staan zijn kreten. Kreten die refereren aan alles wat ons dwars kan zitten, aan alles wat verkeerd is en aan alles wat angst en sensatiezucht opwekt. Sensatie en angst komen aan. Sensatie en angst vergroten de oplages. En het voedt zichzelf. Vilders heeft gezien dat je met een film internationaal de aandacht trekt en ja hoor - het is een self fulfilling prophecy - de Iraanse regering laat er al meteen geen gras over groeien .
Het is om knettergek van te worden. Alles draait weer om Vilders.
Us Doekle (U kent hem vast nog wel, onze oud leider van de christelijke vakbond) vond dat het maar eens genoeg moest wezen met de grofheden van Vilders. En met name de hitsige stemming die Vilders tracht te creëren rond de Islam en alles wat niet voldoet aan de nationalistische norm.
Getuige een interview in Trouw is Us Doekle erg boos op en over Vilders. Die boosheid is ook voor Uw Villa zeer goed invoelbaar.
Us Doekle zegt onder meer:
Het is tijd om op te staan tegen de verWildering van de samenleving. Het is tijd om een krachtig signaal af te geven aan alle moslims in ons land. Het geluid van Wilders is niet het geluid van Nederland.
Maar hoe groot is het gevaar van Vilders nu eigenlijk?
Zeker, hij polariseert extreem. En het is duidelijk dat hij - op zijn zachtst gezegd - een aversie heeft jegens de Islam. Het is ook duidelijk dat hij zonder gêne graag alle moslims voor het hoofd stoot. Je zou er bijna islamitisch van worden.
Maar is er method in deze madness van Vilders? Hij heeft inmiddels de pers in zijn greep. Ook overheidsinstituties houden in hun opstelling naar buiten toe rekening met wat Vilders ervan zou kunnen zeggen. Zo ver heeft hij het inmiddels geschopt. Daarin schuilt al het spook van mediamanipulatie. Een paar kutmarokkaantjes kunnen het verder voor hem opknappen. Knulletje Jammie hoeft nog maar weer een paar keer herkend te worden in de tram of de gehele moslimbevolking mag de gesel van Vilders weer voelen. En ach, misschien dat de Iraanse overheid straks ook nog zin aan zijn bestaan kan geven.
Zijn gram treft niet alleen de moslims. Ook allerlei andere bevolkingsgroepen - veelal van buitenlandse afkomst - moeten het ontgelden. De Antillen moeten op Marktplaats.nl verkocht worden, Oost Europese immigranten zijn niet te vertrouwen. Maar ook Nederlandse tegenstanders dienen niet serieus genomen te worden. Zij mogen kritiek hebben op Vilders, maar zij zijn dan wel “abject” of “knettergek”. En ook een staatshoofd dat zich voor onderlinge verdraagzaamheid uitspreekt, kan maar beter in de hoek gaan staan. Villa La Repubblica zou er bijna monarchistisch van worden.
Ook moet er strenger gestraft worden en moet Nederland weer flink geasfalteerd worden zodat we nog beter in de file kunnen staan. Tegenstanders wordt te verstaan gegeven dat zij niet goed bij hun hoofd zijn.
Vilders is bewust negatief en niet opbouwend. Opbouwend zijn is door hem verwezen naar de linkse kerk. Hoor en wederhoor is er niet meer bij. Gelijke rechten bestaan niet. Gezeur over de rechtstaat is uit de tijd en de vrijheid is er vooral voor mensen als Vilders.
Is dat gecultiveerde domheid? En zo ja, is dat dan de juiste vraag of constatering? Want je kunt heel intelligent en slim met je eigen domheid omgaan, zoals we hebben gezien bij Mevr. Verd..
Uit een artikel in Trouw van 17 januari blijkt ook waar de partij van Vilders zich vooral mee bezighoudt: hoe krijgen we alle nare elementen achter het behang, te beginnen bij de moslims? Die zijn immers door de Partij Voor Vilders tot volksvijand nr. 1 verklaard. Vilders heeft zichzelf en de zijnen geleerd de standpunten te verpakken in enige quasi redelijkheid. Zodat iedereen kan zeggen: ja maar hij heeft het wel bespreekbaar gemaakt.
Terwijl het probleem nu juist lijkt dat Vilders en de zijnen liefst zaken onbespreekbaar willen maken. Schoffeer je tegenstander en maak op die manier je zaken onbespreekbaar, lijkt hun devies. Wat opvalt in het artikel in Trouw is dat alle genoemde kamerleden van Vilders opereren met een zelfde heilig geloof in de juistheid ervan.
Het hangt er verder vanaf wie er belang heeft bij een partij als die van Vilders en wie hem wil financieren. Of wie hem in een coalitie wil hebben, of wie hij zelf in een coalitie wil hebben. De Partij Van Vilders zou bij regeringsdeelname wel es niet zo stompzinnig kunnen zijn als indertijd de partij van Doje Pim. Zolang de goegemeente liever heil ziet in een figuur als Jampeter, is er wellicht nog niet veel aan de hand (nu ja, hoewel….). Ook is Nederland nog steeds een ongekend welvarend land. Maar de angst om wat te verliezen schijnt nu en dan wel groot.
Het gevaar van Vilders en de zijnen moet dus niet onderschat worden, maar ook niet overschat. In het oog houden, confronteren en van repliek dienen, lijkt mij.
Maar dan het initiatief van Us Doekle. Er is naar aanleiding van zijn boosheid een website gestart die oproept om te benoemen en te bouwen. Het initiatief wordt gesteund door Nederlanders van diverse pluimage. Wat doet de website? Nou ja eh….
Wij willen stimuleren dat mensen problemen in de samenleving benoemen, aanpakken en oplossen, zodat burgers zich met elkaar verbinden. En wij willen de aandacht vestigen op de plaatsen waar mensen van verschillende achtergronden goed met elkaar overweg kunnen.Wij roepen iedereen op om deze boodschap te onderschrijven. En we nodigen iedereen uit om voorbeelden te plaatsen van maatschappelijke initiatieven van mensen met verschillende achtergronden die samen problemen benoemen en oplossen.
En verder kun je dan je naam toevoegen op de lijst. En als je dan iets positiefs doet met allochtonen en autochtonen dan kun je dat toevoegen op de lijst van goede voorbeelden.
De initiatieven en acties zijn op zijn minst sympathiek te noemen. De namenlijst is indrukwekkend prettig. En ook het initiatief tot deze website is beslist sympathiek. Maar wat levert de site nu op?
Het oorspronkelijke doel was tegengas te geven aan Vilders en consorten. De naam van Vilders komt nu niet voor op de website. Dat lijkt me winst, want ieder noemen van Zijn naam is in Zijn voordeel. Een lange lijst van lieve dingen en een lange lijst van lieve namen vormen de voornaamste inhoud van de site. En dat onder de naam “Benoemen en Bouwen”. We kunnen vooral in het kort iets lezen over initiatiefjes.
Maar bij die initiatieven staat niet waarom zij genomen zijn. Er wordt niet benoemd wat het probleem is of was, noch wordt duidelijk omschreven wat de resultaten zijn. Ook na enige dagen is er geen beweging in de website gekomen. Geen reportages van journalisten die hun diensten aanbieden en die eens poolshoogte gaan nemen bij de genoemde initiatieven en activiteiten. We kunnen dus niet zien hoe krachtig de tegenstem is, en hoe doeltreffend. Immers, als er iets níét lekker loopt moet je dat toch óók durven melden? Durf geen verstoppertje te spelen. Kortom: het is mij volsterkt onduidelijk wat de web site nu wil bereiken en waarom. Zeker, de verharding in het debat is zorgwekkend, maar ga je dat tegen met een opsomming van positievigheidjes die niet gecontroleerd of nader onderbouwd worden?
De multiculturele samenleving, of liever de multi-etnische samenleving is in ons land een feit. Daar is niets positiefs of negatiefs aan: het is er. Dat levert spanningen op en daar zullen we mee om moeten gaan. We hebben daarbij niets aan hoera verhalen, zo min als we wat hebben aan het angst en wantrouwen verhaal van Vilders. We kunnen dan beter naar ons zelf kijken en vragen: maar hóé werkt het dan? Laat dát zien en ontken daarbij de duistere kanten niet.
En wat Vilders betreft: laat zien dat die man gewoon niet deugt. Laat de pers hem eens flink negeren. En laat vooral het parlement zelf zijn werk doen. Immers, het is nu vooral aan het parlement om te benoemen en te bouwen. Met dit soort sujetten in zijn midden.
VLR

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 4 Comments:

  Blogger Internation Musing said...

  Goed article Bertus.
  Maar toch een maar: die multi culturele samenleving, hoe kan dat met grote getallen Turken die iedereen maar dan ook iedereen en alles Turkificeren..))
  Heb je aan de nieuwe InternationMusing gekoppeld. Ook met het oog op die Koran film...
  Maar daarnaast hecht ik waarde aan je opvattingen, in ieder geval zijn ze niet populistisch.
  Groet uit Istanbul

  zaterdag 9 februari 2008 om 14:33:00 CET  
  Blogger VLR said...

  Menig Nederlander zou een voorbeeld willen nemen aan dat Turkificeren, lijkt me, Hans :)

  Overigens, kunnen ze zich in Turkije iets voorstellen bij een boerkaverbod? En dan vooral in een land als Nederland waar je hooguit eens in het half jaar een omtente vrouw ziet?

  Dank voor de koppeling. Maar ik weet niet of ik nog een woord ga vuilmaken aan de Koranfilm. Als het niks is, is het niks. We zullen zien.

  Groet uit Den Haag

  zondag 10 februari 2008 om 22:46:00 CET  
  Blogger Internation Musing said...

  Ach, je hebt misschien gisteren Erdogan gehoord? Intigreer niet teveel..)
  Hoofdoekjes? De 'socialistisch', zeg maar gerust, fascistoide, CHP heeft eergisteren gezegd dat als die hoofdoekes worden toegestaan: 'we know what will happen, 'they' can do that, but maybe we have to look if this party (AKP) legal is. Maybe they will be closed and hanged. (verwijzend naar 1960, toen de regerende DP door een staatsgreep ten val kwam en de PM Mendez opgehangen werd. Dat is andere koek dan Haagsche regeringen..))

  maandag 11 februari 2008 om 11:17:00 CET  
  Blogger VLR said...

  Tja, een strategische blunder van hier tot Ankara van Erdogan. Komt die man nooit verder dan zijn eigen achtertuin?
  En had hij niet beter eerst met art. 301 kunnen beginnen dan met de hoofddoekjeskwestie?

  Anderzijds sta ik toch ook steeds weer versteld van de hysterie van het kemalistische establishment.

  Ik ben blij geen Turk te zijn dezer dagen. Ik geloof dat ik het zou vertikken om een keus te maken.

  Groet,
  Bertus

  maandag 11 februari 2008 om 21:59:00 CET  

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home