vrijdag, april 23, 2010

 

Laat ze niet schieten 2

Foto’s van http://www.birdlifemalta.org/

Eerder berichtte Uw Villa hier dat de redactie dermate veel van kwartel en duif houdt, dat ze deze en alle andere vogelsoorten graag in stand gehouden ziet. Niet vanwege enig hoogstaand ideaal, maar gewoon omdat ze het mooi vindt dat er vogels zijn, zoals de gehele biodiversiteit een lust voor het bestaan is.

Uw Villa vroeg U toen een petitie te ondertekenen tegen het onbeheerste afknallen van trekvogels op Malta en verwees daarbij naar de site van Birdlife Malta.

Wat blijkt nu? Het kijken naar vogels en het rapporteren van misdaden aan de politie lijkt op Malta inmiddels een ware guerrilla te worden. Zoveel valt op te maken uit dit en dit persbericht van Birdlife Malta. Vooralsnog ziet Uw Villa geen reden te twijfelen aan de bronnen van deze organisatie.

In het kort komt het erop neer dat vrijwilligers van de organisatie het gevaar lopen door Maltese ‘jagers’ in elkaar geslagen te worden. De FKNK - de Maltese Federatie voor Natuurbehoud en Jacht (zeg maar de plaatselijke jagersvereniging) – die de jaarlijkse Maltese voorjaarsjacht verdedigt tegenover de rest van Europa als een nationale ‘sociaal culturele passie’ - zei aanvankelijk dat de jagers door de vogelbeschermers uitgedaagd werden. Hoe zouden ze die jagers uitgedaagd hebben? vraagt Uw Villa zich af. Droegen zij al dagen niet gewassen geitenwollen sokken? Riepen zij Maltese scheldwoorden als: stelletje boerenzwaluwen! domme rotganzen! aftandse geitenmelkers! gekraagde roodstaarten!?

Inmiddels hebben de autoriteiten zes dagen lang schieten aangekondigd. Een daad die de Europese vogelpopulatie enorm schaadt en die tegen de Europese regelgeving ingaat. De Maltese regering heeft er niet aan gedacht één en ander ook te controleren. Dus ook vogelsoorten die niet geschoten mogen worden, worden uit de lucht geknald.

Wat kunnen we hier nu tegen doen? We weten inmiddels dat economische boycots en dergelijke zowel badwater als kinderen weg kunnen gooien. Misschien moeten we juist massaal met vakantie gaan naar Malta. Gewoon met en paar miljoen daar naartoe gaan, dusdanig dat de lekkerbekkende hoteliers en restauranthouders en de autoriteiten er gek van worden. En dan op terrasjes neerstrijken met allemaal een kijker in de hand die we bij het minste of geringste musje aan de ogen brengen terwijl we onze bestelling plaatsen. En zolang we daar zijn, eten we nadrukkelijk geen gevogelte.

Birdlife Malta houdt U op haar weblog op de hoogte van de dagelijkse (schiet)incidenten.

VLR

PS. Al surfend kwam Uw Villa terecht de Vimeopagina van Miguel Jara. Op een vreemde manier vindt ze Jara's intrigerende animatiefilmpje "Abelianas" passen bij bovenstaand artikel. Zie voor deze en andere filmpjes Miguel Jara: http://vimeo.com/migueljara. Zie onderstaand filmpje:

Abelianas from miguel jara on Vimeo.

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home