donderdag, maart 25, 2010

 

Rien Monshouwer presenteert bij JCA DE KOK:

Klik op het plaatje voor een vergroting.

Onlangs ontving Uw Villa bovenstaande uitnodiging. in het begeleidende schrijven staat het volgende:

27 maart t/m 18 april 2010
op uitnodiging
Naar aanleiding van zijn tentoonstelling in november 2009 heeft JCA DE KOK Rien Monshouwer gevraagd jonge kunstenaars uit te nodigen voor een presentatie op de Lange Beestenmarkt.

Hij heeft gekozen voor de in Den Haag wonende Johan Gustavsson (Zweden), Clara Palli Monguilod (Spanje) en Floris Kruidenberg (Nederland). Hij leerde hen als leerlingen kennen op de KABK, waar ze hem meteen opvielen door hun onderzoekende houding en de existentiele vragen die ze stelden. Zo denken ze na over de grenzen van de kunst; waar begint en waar eindigt kunst.

Monshouwer waardeert de tekeningen en beelden van Gustavson, die naar zijn mening ‘energie’ reflecteren. In Palli’s werk ziet hij alledaagse dingen in poëtische, bijna kinderlijke fantasiëen verschijnen. Het werk van Floris Kruidenberg gaat over waarneming. Rien Monshouwer is lyrisch over een video installatie van zijn hand waarin het vermogen van apen en mensen naast elkaar worden gezet.

Inmiddel is het drietal werkzaam voor kunstenaarsinitiatief 1646. Monshouwer juicht dat toe, maar betreurt het effect dat dat heeft voor hun eigen kunstpraktijk; daar blijft minder tijd voor over én hun werk wordt minder getoond. Hij wil de drie kunstenaars prikkelen om zich te blijven concentreren op hun eigen beeldende werk en nodigt hen uit voor een presentatie bij JCA DE KOK.

Rien Monshouwer als curator van een tentoonstelling. Dat belooft wat, want Rien mag zich onderhand peetvader noemen van een generatie Haagse kunstenaars.

Een generatie die het als geen ander lastig heeft om haar artistieke ideeën over de drempel te krijgen en te houden. Er wordt van je verwacht dat je als jonge kunstenaar fris en hemelbestormend bent, vol talent en energie. En je moet in één oogopslag geniaal, verontrustend, briljant en diepzinnig zijn. Maar ondertussen moet er ook brood op de plank en wat doe je dán met je kunst? Zet je die zo lang in de vriezer of de kelder? De enige mogelijkheid is eigenlijk alleen maar: zo snel mogelijk succes hebben en houden. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd en ook in dat geval geldt dat succes veel energie kost. En dan is wéér de vraag: wat doe je met je kunst?

Rien Monshouwer voelt dat als docent en als kunstenaar feilloos aan. Wat mogen we dan verwachten van deze tentoonstelling? Dat ze kunstenaars toont die fris, hemelbestormend, vol talent, energiek, geniaal, verontrustend, briljant en diepzinnig zijn? Eerlijk gezegd, hoop ik van niet. Ik hoop op een tentoonstelling waar veel te zien is en waar een goede wisselwerking is tussen de drie kunstenaars. Gezien de samenwerking tussen de drie kunstenaars bij 1646, zou dat geen probleem moeten zijn.

Dus het zij U van harte aanbevolen.

VLR

Update: Voor plaatjes en een verslag van de opening zie de weblogs van Kees Koomen en van Trendbeheer.

Labels: , ,

 • CONTACT
 • Facebook
 • 1 Comments:

  Anonymous Astrid said...

  Amen

  zondag 28 maart 2010 om 22:53:00 CEST  

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home