maandag, juni 23, 2008

 

Charisma


Charisma kan iets tijdelijks zijn, of iets duurzaams. Het zegt in principe niets over de integriteit van de persoon. Hitler, Mussolini, Stalin, Mao, Napoleon, Julius Caesar, zij waren er allemaal mee begiftigd. In de politiek heb je het nodig. En het is duidelijk: Jan des Vaderlands heeft het.

Kijken we naar zijn concurrentie van het afgelopen jaar dan zie je daar mensen die zich ervan bewust zijn dat ze charisma moeten hebben. Sinds Doje Pim kan niemand meer met een melkertje wegkomen.

De één doet dat door zich schijnbaar te slachtofferen in de strijd tegen de islam, de ander door van haar domheid een deugd te maken. Weer een ander door het onder allerlei coalities uit te houden als premier, als kauwgom waarvan de smaak allang verdwenen is, maar die nu eenmaal zo vertrouwd achter de kiezen zit. Er is er ook één die blijkbaar alleen maar charisma behoeft te hebben voor het oog van de Grote Stadhouder, en/of voor het oog van het zielige dier in het algemeen en in het bijzonder. Onze minister van financiën heeft het te druk om charisma te hebben - voor zover hij dat al had - . Een ander heeft wel een gezicht, maar charisma… nou nee. En weer een ander laat zijn gezicht door anderen bepalen.

Het charisma van Jan des Vaderlands is zeldzaam, want gebaseerd op een combinatie van goed parlementariërschap en stevig politiek leiderschap. Zijn partij is de mijne niet (en het is maar de vraag welke partij ooit de mijne zal zijn) en juist zijn stijl van leiderschap stuit mij tegen de borst. Die stijl blijkt echter wel een bron voor het succes van zijn partij. Interessant is ook de transformatie van de partij. Waar Jan zijn mening aanpast of verandert doet hij dat op een vanzelfsprekende wijze, waar een andere leider dan juist van draaikonterij beticht zou worden. Als debater kan hij op die wijze zowel onverzettelijk als toegeeflijk zijn. Domheid en drogredeneringen zijn aan hem niet besteed. Daarin zou hij wellicht slechts zijn gelijke kunnen vinden in Alexander de Grote (die helaas zijn naam niet mee heeft).

Maar dat kunnen we nu niet meer meemaken. Want Jan wordt backbencher.
In ieder geval prettig dat daarmee enig behoorlijk intellect behouden blijft in zijn fractie.

BP

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home