donderdag, februari 17, 2011

 

Jean van Wijk´s Dismode in Den Haag


Klik op het plaatje voor een vergroting.


Wat is buiten en wat is binnen? En wat is ruimte, leegte? Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars zich met die vragen – bewust of onbewust – bezig gehouden. De ruimte, de leegte, het niets, dat is de realiteit. Kunstenaars suggereren ruimtes ook op het platte vlak en dat houdt de mensheid al aardig wat jaren in de ban.

En Jean van Wijk is nog een graadje erger, hij suggereert zelfs ruimte IN het platte vlak. Hij maakt gaten, doorkijkjes, maakt een nieuw perspectief zoals dat alleen in zijn werken kan. Of hij zondert stukjes ruimte af, isoleert ze, zonder muren te gebruiken. Perspectieven worden plat gemaakt, platte zaken worden in perspectief herboren. Het lijkt hier en daar of er steeds een nieuw perspectief wordt uitgevonden. En dat alles lijkt ook steeds door het kunstwerk zelf gedicteerd te worden. Jean gebruikt veel fotomateriaal: originele foto’s, uitsnedes, contouren van details. Dat gebeurt met veel speelsheid en gedachtensprongen. Maar ondanks die speelsheid is er ook veel verstilling in het werk. Daar spreekt alleen de ruimte, zonder dat er hinderlijk mensen doorheen lopen.

Vanaf komende zaterdag (19 februari) hangt het werk van Jean van Wijk in JCA de Kok aan de Haagse Lange Beestenmarkt (details hierboven). Wanneer je het hebt over het vormgeven van ruimte – leegte, zo je wil – dan is de ruimte van JCA de Kok een behoorlijk gecompliceerd vormgegeven ruimte, vol van restricties en mogelijkheden. Benieuwd hoe dat rijmt met Jean’s werk.

VLR

Labels: , ,

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home