donderdag, november 25, 2010

 

100 jaar Frankenstein op filmBovenstaand filmpje (duur: 12 minuten) werd in 1910 geregisseerd en geproduceerd door ene J. Searle Dawley. Dat is honderd jaar geleden en dat moet dus even gevierd worden.

Het is de eerste film gebaseerd op de figuur Frankenstein naar de hoofdpersoon van Mary Shelley's gelijknamige roman. Het filmpje is daarmee de stamouder van latere, grotere Frankenstein films.

In tegenstelling tot Mary Shelley's tragische verhaal, komt in Searle Dawley's filmpje alles op korte termijn goed. Searle Dawley heeft daarmee een passend horrofilmpje voor het slapen gaan gecreëerd. Het heeft verder in het geheel niets te maken met Mary Shelley's Frankenstein, behalve dat er óók sprake is van het samenstellen van een nieuw levend wezen.

Kijk hoe Frankenstein zijn monster simpel in een pot kookt en zie hoe het monster uit de dampen verrijst. Fraai gedaan door een pop te verbranden en die opname vervolgens achteruit te draaien. Maar kijk vooral ook naar de fraaie scènes met de spiegel die in dit verhaaltje een belangrijke rol speelt. Een klein wonder van simpele filmregie.

Dat Searle Dawley een vaudeville achtergrond had is duidelijk te zien aan de enscenering en het monster. Het monster zal in 1910 wellicht wat stuipen op het lijf hebben gejaagd. Het werkt nu vooral op de lachspieren en in Uw Villa weerklonk dan ook smakelijk gelach. Uw redactie wil U dat genot niet onthouden.

VLR

Labels: ,

 • CONTACT
 • Facebook
 • 2 Comments:

  Blogger Sean Jeating said...

  Wonderful, Bertus. Thanks a lot for sharing!

  vrijdag 26 november 2010 om 21:27:00 CET  
  Blogger VLR said...

  You find it as wonderful as i do, Sean!

  zaterdag 27 november 2010 om 00:49:00 CET  

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home