vrijdag, september 03, 2010

 

Marije Bijl, Galerie Clement, Amsterdam

Copyright Marije Bijl

Het is duidelijk: het werk van Marije Bijl is niet van het luchtige type. Het is expressief tot in de nerven, het wil gezien worden en het dringt zijn inhoud op. ‘Verontrustend’ heet dat tegenwoordig, geloof ik. Ik houd het er meer voor dat het werk direct tot de kijker wil spreken. En als de aandacht eenmaal getrokken is, dan blijkt er meer te zien te zijn. En inderdaad, zoetsappig gaat het er dan niet aan toe in haar tekeningen en schilderijen.

Het vereist goed kunstenaarschap om met een dergelijke expressieve manier van schilderen en tekenen toch steeds weer werk te maken dat intrigeert en blijft intrigeren. Hoe vaak gebeurt het niet dat een expressionistische kunstenaar in al zijn spontaniteit vergeet dat een schilderij of een tekening er is om vaker en langer naar te kijken. Marije Bijl vergeet dat niet. Ze werkt op de grenzen tussen sentiment en sentimentaliteit, tussen chaos en expressie, tussen techniek en inhoud. Ze doet dat met de trefzekerheid die wat mij betreft onmiddellijk overtuigt.

Haar werk is momenteel in Amsterdam aan de Prinsengracht te zien bij Galerie Clement, samen met werk van Ben Kruisdijk en Jacquem van 4 september tot 3 oktober 2010. Opening zaterdag 4 september van 16.00 tot 18.00 uur.

BP
Copyright Marije Bijl

Hier meer artikelen.
Hier meer kunst

Labels: , ,

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home