zondag, december 28, 2008

 

Boven naar beneden:
Ik mocht mij miljonair noemen!
Met de klok mee: Kopzijde van een muntje van 5 ngwee (1 kwacha was toen nog 100 ngwee) met de kop van president Kaunda; muntzijde van 10 ngwee met een neushoornvogel; munt- en kopzijde van de 5 kwacha munt uit het begin van de jaren '90; de kop van Kaunda is inmiddels van de munt verdwenen en vervangen door het wapen van Zambia; de antilope is een sabelantilope.
Henry Tayali (links) maakt een foto van theaterman Brian Ph. Njovu (1982). Tayali was initiator van de workshop, resident artist van Universiteit van Zambia aangesteld door Kaunda himself en een belangrijk kunstenaar in het zuidelijk Afrika van de jaren '70 en begin jaren '80. Hij is enige jaren later gestorven en er is een kunstcentrum naar hem vernoemd in Lusaka. Daarover later meer.
De Zambiaanse graficus Patrick Mweemba (links) en de grote Zimbabweaanse beeldhouwer en schilder Thomas Mukarobwa draaien zich lachend naar Uw reiziger (1982). En daarmee lachen zij ook naar U.
De Zweedse kunstenaar Per Anderson (links) werkt aan de wals van zijn betonnen pers, samen met de Zambiaanse beeldhouwer en graficus Eddy Mumba. De door de Zweed vervaardigde en meegenomen mallen waren heel zuiver, maar toch moest er nog veel geschuurd worden om de wals mooi rond te krijgen.
Klik op de plaatjes voor een vergroting.

Labels:

 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home