dinsdag, oktober 12, 2010

 

16 oktober Wereldvoedseldag: Ook in het Haagse Filmhuis

gerecht

persoonlijk gooi ik heel graag weg
daar wordt een klokhuis groter van
en het oude brood krijgt zo gewicht
kwijtgescholden wordt het in zacht blauw
de regenbogen zijn voor kraaien
en de rest is voor de haaien
schimmels bereiden zacht een godendauw
en breien warme kelders vol van licht
ik zeg: daar wordt de wereld mooier van
en de cipier bakt er zijn lievelingsgerecht
Enige tijd geleden ontving Uw Villa onderstaande uitnodiging om Wereldvoedseldag te komen vieren (eeehhh,... nou ja, dat er dus eigenlijk voldoende voedsel op de wereld kan zijn...) in het Haagse Filmhuis op zaterdag 16 oktober. Lees hier de details!

Filmevent Minder Afval, Minder Honger?

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 in Den Haag
Datum: zaterdag 16 oktober 2010
Aanvang: 13.30 – 16.30 uur
Toegang: gratis
Reserveren: (070) 365 60 30 kassa Filmhuis Den Haag. Gereserveerde kaarten een half uur voor aanvang afhalen aan de kassa van dit filmtheater.


Hoeveel draagt voedselverspilling bij aan de wereldhonger en wat kunnen wij, als consumenten doen, om voedselverspilling tegen te gaan en honger de wereld uit te helpen? Deze vraag staat centraal tijdens het film –en debatprogramma Minder Afval, Minder Honger?

Terwijl bijna 1 miljard mensen in de wereld honger lijden, gaat wereldwijd meer dan 40% van ons voedselaanbod verloren tussen ploeg en bord. Het merendeel hiervan gaat verloren bij de productie, de verwerking, het transport en de retailer. Daarnaast verspilt de Nederlandse consument nog eens 10 procent, opgeteld komt dit neer op minimaal 2,4 miljard euro per jaar ofwel 400 euro per jaar per huishouden. Op het gebied van voedselverspilling valt dus nog veel te verbeteren.

Welke positie hebben consumenten in de voedselketen en hoe kunnen zij deze positie effectief aanwenden om voedselverspilling tegen te gaan en honger de wereld uit te helpen? Hierover gaat Yuca Waarts; onderzoeker duurzame productieketens Universiteit Wageningen, samen met deskundigen in de zaal en het publiek in debat. Waarts is tevens auteur van de publieksbrochure over de relatie tussen honger en voedselverspilling, die speciaal voor Wereldvoedseldag is ontwikkeld. Een filmcollage van korte, thematische films en documentaire fragmenten laat zien wat er in de praktijk gebeurt.

De middag wordt afgesloten met de vertoning van de korte film Ondervoeding de wereld uit - Bolivia aan zet van WEMOS en de bioscoop première van de documentaire Taste the Waste. Hiervoor reist Taste the Waste over de wereld om te zien hoe voedselverspilling plaatsvindt, maar ook wat we er aan kunnen doen. Waarom overladen supermarkten hun schappen met een variëteit van hetzelfde product? Waarom wordt sushi als varkensvoer gebruikt? Hoeveel draagt voedselverspilling bij aan wereldhonger? Maar we zien ook hoe we verspilling kunnen reduceren zonder verlies van de huidige standaard van leven.

Programma en sprekers
13.30 uur Welkom door de dagvoorzitter
13.35 uur Filmcollage over Honger in de wereld, Voedselverliezen in de keten en De rol van de consument & publieksdiscussie
15.00 uur Pauze
15.15 uur vertoning documentaire Taste the Waste en “Ondervoeding de wereld uit - Bolivia aan zet"
16.20 uur Afsluiting door de dagvoorzitter
16.30 uur Einde programma

Wereldvoedseldag is een initiatief van Wageningen UR en Schuttelaar & Partners. Het filmevenement wordt mede mogelijk gemaakt door: de Boeddhistische Omroep Stichting, Hoofdstad van de Smaak, ICCO, Unilever en de Van Gansewinkel Groep. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.wereldvoedseldag.nl en www.filmhuisdenhaag.nl
 • CONTACT
 • Facebook
 • 0 Comments:

  Een reactie posten

  Links to this post:

  Een link maken

  << Home